2013. március 18., hétfő

Az Ashtanga-jóga evolúciója 1. rész

Tudom, sok mostanában a fordítás, de ez gondolom nem zavarja azokat, akik tanulni szeretnének. Egy tanár feladata szerintem elsősorban az, hogy tudást közvetítsen, és nem feltétlenül az, hogy azt a saját szavaival tegye. Van elég sok egótrip-blog a neten, nem vágyom rá, hogy még egy olyat alkossak, viszont ha találok egy-egy érdekes cikket, aminek mondanivalóját fontosnak tartom, akkor megteszek annyit, hogy lefordítom, és közreadom a magyarajkú közönség számára is. Az alábbi cikk szerzője Matthew Sweeney, és sok olyan dolgot megfogalmazott benne, amit talán egyesek a tradíció tisztelete miatt vagy más okokból nem mernek kimondani vagy végiggondolni az Ashtangával kapcsolatban, pedig szerintem a jóga útja pontosan arról szól, hogy megtanuljunk túllépni a dogmákon, a formális kereteken, és mindennek a lényegét lássuk. Kevesen kommentálnak mostanában a posztokra, kíváncsi leszek, ez kivált-e valamilyen visszhangot.

Az Ashtanga Jóga evolóciója

Írta: Matthew Sweeney

Az Ashtanga jóga egy csodálatos gyakorlás a test és az elme számára. Ez egy fejlődő gyakorlás, ami változik és növekszik, hogy mindenféle korú és képességű ember igényeinek megfeleljen. Vagy legalábbis benne van ez a potenciál. A tradíció és annak változó természete nehezen összeegyeztethető dolognak tűnik.

Ez a probléma az összes tradícióban fennáll, így fontos, hogy megértsünk néhány alapelvet, amelyekkel dolgozunk. A legtöbb Ashtanga-órán a légzéssel és a vinyászával kezdünk, a Napüdvözlet mozdulataival. utána fokozatosan rátérünk az álló pózok elsajátítására általában a sztenderd sorrendben, utána pedig az ülő pózokra, egyszerre egy vagy két ászanát megismerve.

E folyamat valamelyik pontján a tanuló nehézségekbe ütközik, fizikailag vagy más szempontból, és vagy bíztatni kell, hogy folytassa, és a sztenderd technikára koncentráljon, vagy alternatívát kell neki felajánlani, hogy megkönnyítsük a gyakorlását.

Ez az alapvető választás minden gyakorlásra igaz, akkor is, ha ászanáról, meditációról vagy valami másról van szó. Ragaszkodsz a technikához, a hagyományhoz, a sztenderdhez, vagy pedig megvariálod? Hol elfogadható a variáció? Ezzel kapcsolatban egyszerű az elképzelésem - nem az a kérdés, hogy változtatsz-e a hagyományon (bármilyen hagyományon), hanem az, hogy mikor. Az emberi evolúció és a holisztikus fejlődés szempontjából, előbb vagy utóbb bármilyen technika vagy tradíció, amit követsz, korlátozóvá válik, és csökkenteni fogja teljes potenciálodat. Ahhoz, hogy magunkévá tegyük a valódi spirituális látásmódot, túl kell lépnünk egy módszeren vagy egy perspektíván.

Az egyik dolog, amit megfigyeltem, hogy attól függően, ki mikor tanulta az Ashtanga-jógát, valószínűleg másképpen áll hozzá ahhoz, hogy valójában mi is a tradíció. A legtöbb tanár, aki a 60-as, 70-es, 80-as években tanulta, nem tanít olyan szigorúan, mint azok, akik a 90-es évek után. A tradíció megváltozott, a sorozatok megváltoztak, és a tanítási stílus is megváltozott. Ennek vannak jó és nem olyan jó okai is. Például van előnye annak, ha kevesebb hátraugrást csinálunk, mint amennyit jelenleg oktatnak, vannak előnyei a sorozat bizonyos változtatásainak, és a mindennapi gyakorlás intenzitása változtatásának is. Ránk van bízva, hogy megtapasztaljuk, mik az előnyök és a hátrányok.

Számomra csupán időzítés kérdése, hogy mikor megfelelő a tradíció bevezetése (például a második sorozaté), vagy egy alternatíváé, mint a Vinyásza krama, Jin jóga vagy meditáció. Ez azt jelenti, hogy általában nem fogok bevezetni egy alternatívát az Ashtanga tanításának első hat hónapjában, vagy még tovább. A kezdeti tanulási fázis után fontos, hogy figyelembe vegyük a tanuló igényeit, ahelyett, hogy vakon követnénk a hagyományt. Fontos eldönteni, hogy a sztenderd Ashtanga megfelelő-e (és sokszor lehet, hogy nem az), és észrevenni, ha félelemből, merevségből vagy képtelenség miatt nem tanítjuk meg az alternatívát.

Érdekesnek találom, hogy én vagyok azon néhány tradicionális Ashtanga-oktató egyike, akik aktívan kipróbálnak sokféle sorozatot, és sok tanulót bíztat arra, hogy gyakorolják őket - anélkül, hogy feladnám a sztenderd Ashtangát. Arra használom az alternatív sorozatokat, hogy segítsem és fejlesszem az Ashtanga gyakorlását, ahelyett, hogy teljesen kiváltanám vele. Ez mind arról szól, hogy mi az, ami megfelelő és praktikus, a vak hit, a dogma vagy ahelyett hogy csak véletlenszerű dolgokat csinálnék, mert úgy érzem - bár őszintén szólva néha ez utóbbi valóban hasznos lehet. Az alternatív sorozatok hozzá tudnak tenni az Ashtanga-módszerhez anélkül, hogy megváltoztatnák vagy fenyegetnék annak formáját és funkcióját. 

Fontos elfogadni, hogy a tanítási módszerek emberről emberre változnak - mindannyian máshogy fogunk tanítani, és más lesz a megértésünk arról, hogy mi az, ami megfelelő. Miért viszonyulunk úgy az Ashtanga-sorozatokhoz, mint a szent tehénhez? Igen, csodálatos gyakorlás, de végső soron csak ászana-sorozatokról van szó. Nincs benne semmi    önmagából következő spirituális, szent vagy szakrális tartalom. Azt gondolom, hogy ragaszkodni egy tradícióhoz (bármi legyen is az) és követni a sztenderdet valóban nagyon hálás dolog és teljesen megfelel a legtöbb tanuló számára egy bizonyos ideig. Csakhogy nem mindenkinek, és biztos, hogy nem örökre.

Az Ashtanga vinyásza jóga egy viszonylag új rendszer, néhány ennek ellentmondó vélemény ellenére. Attól a nyilvánvaló ténytől eltekintve, hogy az évek során Pattabhi Jois változtatott a sorozatokon (véleményem szerint általában a jobbik irányba), a legtöbben egyetértenek abban, hogy a rendszert Prof. T. Krishnamacharya (K.P. Jois tanára) hozta létre a mysore-i palotában töltött évei alatt - és nem kevés hatással volt rá a nyugati gimnasztika hagyománya. Ezt is inspirálónak találom. Összehozta azokat az elképzeléseket, amelyek a saját tradicionális hátteréből származtak, és létrehozott valami újat, frisset és hasznosat az egész emberiség számára.

Csak a legutóbbi időkben láthatunk olyan elkötelezett Ashtanga vinyásza-gyakorlókat, akik több, mint 20-30 éve gyakorolják. A bizonyíték arra, hogy mi az, ami valójában működik, főleg hosszú távon, még alakulóban van. Ami érdekes, az az, hogy az Ashtanga-gyakorlás abbahagyásának egyik gyakori oka, hogy ha túl szigorúan alkalmazzák, akkor szükségtelenül nehézzé és sérülésveszélyessé válik. Jó lenne, ha minden tanár és gyakorló alkalmazna némi nyitottságot a kísérletezésre és az alapgondolatra, amiért az Ashtanga-jóga Kutató-intézet létrejött Mysore-ban.

(Folyt.köv.)

1 megjegyzés:

dercy lyne írta...

BEST ONLINE LOVE SPELL CASTER TO GET YOUR EX LOVER, HUSBAND, WIFE, GIRLFRIEND OR BOYFRIEND BACK. ADD HIM UP ON WHATSAPP: +2349083639501
Hi everyone I'm Darcy lyne and am here to share the wonderful work Dr Nosa did for me. After 5 years in marriage with my husband with 2 kids, my husband started acting weird and going out with other ladies and showed me cold love, on several occasions he threatens to divorce me if I dare question him about his affair with other ladies, I was totally devastated and confused until an old friend of mine told me about a spell caster on the internet called Dr..nosakhare who help people with relationship and marriage problem by the powers of love spells, at first I doubted if such thing ever exists but decided to give it a try, when I contact him, he helped me cast a love spell and within 48hours my husband came back to me and started apologizing, now he has stopped going out with other ladies and his with me for good and for real. Contact this great love spell caster for your relationship or marriage problem to be solved today via
-Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
or Call or WhatsApp: +2349083639501
Contact him for the following:
(1)If you want your ex-spouse back.
(2)You want to be promoted in your office.
(3)You want women/men to run after you.
(4)If you want to have a child.
(5)You want to be protected spiritually.
(6)Help to bring people out of prison ;;
(7)Lottery power ball