2013. március 16., szombat

A pásászana mitológiája

Újabb részlet Gregor Maehle Ashtanga-könyvéből:

"Az ászana-nevek mitológiája

Pásászana (kötélpóz)

A „pása” szanszkrit kifejezés azt jelenti, hogy kötél, vagy hurok. A hurok itt a karok helyzetére utal, amelyeket úgy hurkolunk a lábaink köré, mint egy kötelet. A Pása az Úr Siva ezer neve közül is az egyik, akit Pásajénak, vagyis a „Kötelet tartó Úrnak” is neveznek. A Hatha-jóga Pradípiká szerint az Úr Siva (ebben az esetben Ádináthának, vagyis „Elsődleges Mesternek” nevezik) volt az, aki először tanította a jógát. Mi lehetne megfelelőbb, mint hogy a második sorozatot a holddal ékesített Úrnak szóló tiszteletadással kezdjük, akit a jóga szerzőjének tartanak?

A „pása” kifejezés a szanszkrit „pas” tőből származik, ami azt jelenti, hogy „megkötni”. A tizenkilencedi századi amerikai nyelvész, William Dwight Whitney szerint, A pas tőhöz a pasu főnévből is eljuthatunk, amely szintén az Úr Siva ezer nevének egyike. Monier Monier-Williams, a tizenkilencedik századi nyelvész, aki az egyik legszélesebb körben használt szanszkrit-angol szótárat állította össze, a pasu szót „állat”-nak fordítja, de rámutat, hogy a kifejezés olyan emberi lényekre is vonatkozhat derogatív módon, akik spirituálisan fejletlenek. Elmagyarázza, hogy a Pasupaták (Siva imádóinak egyik régi iskolája) a pasu kifejezést az egyéni tudatra vagy önvalóra értelmezték, ellentétben a Legfelsőbb Lény tudatával. Az emberi lényeket pasunak (vadállatnak) nevezték, mert általában bele vannak süppedve a feltételekhez kötött létbe, és nem tudatosak magasabb rendű természetükről. A Pasupaták úgy tartották, hogy azok, akik nem fejlődnek a feltételekhez kötött állapotból, még mindig „állatnak” tekinthetők spirituális szempontból.

A Pasupaták Pasupatinak nevezték a Legfelsőbb Lényt, amit általában „Az állatok ura”-ként fordítanak. Az úgynevezett Pasupati-pecsétnyomó, az a terrakotta pecsétnyomó, amit az Indus-Szaraszvatí civilizációhoz kapcsolódó lelőhelyen találtak, a legrégebbi ismert régészeti emlék a jógáról. A pecsétnyomón egy bikafejű itifallikus figura látható, aki sziddhászanában ül, és állatok veszik körül. Úgy tekintik, hogy a faragás az Úr Sivát ábrázolja, a bikafej pedig a váhanáját (járművét), Nandi bikát.

Katmanduban, Nepálban még ma is létezik egy Pasupati-Nath nevű ősi Siva-templom. Egyesek a pasupatizmust tartják a föld legrégibb vallásának. Bár általában úgy tekintik, hogy ez a vallás kihalt, még ma is vannak szádhuk Indiában, akik Pasupatának tekintik magukat.

A Mahábháratában számos utalást találunk a pasupata kifejezésre. A Pasupata egy melléknév, ami azt jelenti: „Pasupatához (az Úr Sivához) tartozó”. Ugyanakkor az Úr legveszélyesebb fegyverének is a neve, amit Pasupata rakétának is neveznek, és egy olyan nyíl, amellyel az Úr elpusztította a démonok három légivárát, a Tripurát.

A puránák leírása szerint ez a legpusztítóbb az összes rakéta közül, és az Úr Visnu (A Legfelsőbb, mint fenntartó) a szára, Agni (A Legfelsőbb, mint a tűz) a hegye, és Váju (a Legfelsőbb, mint szél) a tolla. A Szkanda Purána szerint a Pasupata rakéta Rishi Dadicha gerincéből készült, akinek koponyájából a Vadzsra, az Úr Indra villámfegyvere is készült.

A Mahábháratában Ardzsúna rájön, hogy szüksége lesz erre as fegyverre, ha vissza akarja hódítani bátyja birodalmát. Lemondásokat végzett az erdőben, és végül áldásként megkapta a Pasupata rakétát az Úr Sivától.

Hasonlóképpen, a második sorozat első pózának végrehajtását úgy kell látni (ha a gyakorló odaadó természetű), mint áldáskérést a háromágú szigonyt hordozó Úrtól (Sivától). A kért áldás általában a halhatatlanság, de nem a test halhatatlansága, hanem az, hogy felismerjük önmagunkat tudatként, ami örök, megteremtetlen és ezért halhatatlan. Az Úr Siva a határtalan tudat megtestesülése.

A pásászana azt a kötelet is szimbolizálja, amit az Úr a jógi köré dob, hogy kimentse Jama, a Halál Ura fogai közül. Az Úr Varunán kívül az Úr Jama a kötél másik híres hordozója. Úgy tartják, hogy a halál pillanatában veti ki a hurkát, hogy elragadja az eltávozó lelkét."

1 megjegyzés:

dercy lyne írta...

BEST ONLINE LOVE SPELL CASTER TO GET YOUR EX LOVER, HUSBAND, WIFE, GIRLFRIEND OR BOYFRIEND BACK. ADD HIM UP ON WHATSAPP: +2349083639501
Hi everyone I'm Darcy lyne and am here to share the wonderful work Dr Nosa did for me. After 5 years in marriage with my husband with 2 kids, my husband started acting weird and going out with other ladies and showed me cold love, on several occasions he threatens to divorce me if I dare question him about his affair with other ladies, I was totally devastated and confused until an old friend of mine told me about a spell caster on the internet called Dr..nosakhare who help people with relationship and marriage problem by the powers of love spells, at first I doubted if such thing ever exists but decided to give it a try, when I contact him, he helped me cast a love spell and within 48hours my husband came back to me and started apologizing, now he has stopped going out with other ladies and his with me for good and for real. Contact this great love spell caster for your relationship or marriage problem to be solved today via
-Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
or Call or WhatsApp: +2349083639501
Contact him for the following:
(1)If you want your ex-spouse back.
(2)You want to be promoted in your office.
(3)You want women/men to run after you.
(4)If you want to have a child.
(5)You want to be protected spiritually.
(6)Help to bring people out of prison ;;
(7)Lottery power ball