2015. június 25., csütörtök

Kétszeres felfelé hullám

Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

"Háromlépéses kétszeres felfelé hullám hanyatt fekve

Ez a negyedig gyakorlat az előző légzéshullám kiterjesztése. Mielőtt nekikezdünk ennek a gyakorlatnak, legyünk biztosak benne, hogy megfelelően megy a háromlépéses fel-le hullám hanyatt fekve. A belégzés pontosan úgy történik, ahogyan korábban: a belégzés egy harmadát szívjuk be a hasunkba, egy harmadát középre, az utolsó harmadát pedig a mellkas felső részébe. A kilégzésnél azonban ahelyett, hogy hagynánk a hullámot legördülni a toroktól a szeméremcsontig, a kilégzési hullámot is kezdjük a szeméremcsontnál és indítsuk felfelé. Ez természetellenesnek tűnhet, de ez az a légzésforma, amit majd a lassú pránájáma technikáknál, például a nádí sódhanánál, illetve a szúrja és csandra bhédanánál alkalmazni fogunk. A kétszeres felfelé-hullám kilégzés közben felfelé hajtja a pránát a gerinc mentén. Ez kifejezetten fontos, amikor elkezdjük beépíteni a hosszabb kumbhakákat a gyakorlásunkba. A felfelé irányuló mozgás kilégzés közben fogja hozni a fejlődést.

A kétszeres felfelé-hullámot úgy tudjuk elindítani, hogy aktiváljuk a haránt hasizom alsó részét, amivel ki tudjuk préselni a levegőt a törzsünk alsó harmadából. Utána a felső hasizmok segítségével kipréseljük a levegőt a törzsünk középső részéból. Végül pedig kilélegzünk a törzs felső részéből.

Addig folytassuk ezt a gyakorlatot, amíg azt nem érezzük, hogy az egyik hullám a másik után gördül felfelé a törsz tövétől a kulcscsontokig. A megfelelő vizuális kép ebben az esetben az, amikor messziről nézzük az óceán partját és látjuk, ahogy egyik hullám a másik után éri el a partot. Egy másik érdekes vizuális kép ebben a kontextusban az, amikor egy csigát nézünk alulról, amint egy üvegen mászik. Azt fogjuk látni, hogy azonos irányban mennek a hullámok egymás után a csiga testének alsó felén.

Ennek a hullámnak több értelme lesz, amikor majd függőleges törzzsel gyakoroljuk, a gravitációs erő ellenében, mert akkor egyértelművé válik, hogy a gravitáció ellen hat; de már itt, a hanyatt fekvő helyzetben is nagyon hasznos, ha berögzül."

3 megjegyzés:

Yoga Vini írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Yoga Vini írta...

Yogavini Rishikesh az egyik neves jógaiskolák a gyönyörű seneric kilátás nyílik a hegyekre a Rishikesh Uttarakhand állam. Yoganivi bejegyzett jóga iskola biztosítja a jóga a tudás és a képzés irányítása alatt a jóga szakértők.
Yogavini Rishikesh A szálloda a Laxmanjhula a Trimbakeshwar Temple, a bank a folyó szent Gangesz Rishikesh, Uttarakhand. A campus a Yogavini Ashram biztosítja a szállást és étkezést is a jóga aspiráns.
Yogavini kínál a 200 órás edzés Jóga Tanárképző Certificate (TTC), hogy létrehoz a tanárok, mint egy a irányelveinek Jóga Szövetség Egyesület (YAA). Befejezése után a képzés, az egyik meg tudja nyitni a saját Yoga Academy bárhol a világon. Ez a képzés magában foglalja a tudatosság, tudás, szerszám és technika a jóga, a filozófia és a kultúra a jóga.

Yoga Trainer Rishikesh írta...

If you are achieving Yoga then take from some best platform like yogis at the Yoga ashram. Go for Yoga courses in India and learn in detail about the asanas such as Meditation, Surya Namaskara, Kapalbhati Yoga and Sirsasana. the proviso will let you attain lots of success as far as body, mind and soul is concerned. There is a known Yoga platform from where you can receive the ways to gain expertise in health and mind. In fact, a pure spirit is also the part of Yoga. In order to attain these three elements take up Yoga teacher training classes in Rishikesh and learn about asanas such as Mysore Ashtanga Yoga, Yoga Nidra, Meditation, and Surya Namaskara